6 skrivnosti Android OS

6 skrivnosti Android OS. 

Operacijski sistem Android se je javno predstavil septembra 2008 na napravi T MOBILE G1 oz. HTC Dream. Kdo bi si mislil, 6 let nazaj, da bo to vodilni operacijski sisetm na področju pametnih telefonov in tablic. To se je zgodilo leta 2010, zahvaljujoč Googlovim vplivom in finančno močjo, ki jo gigant lahko nudi.

Čeprav je Android najbolj uporabljan mobilni OS na svetu, obstaja nekaj stvari, ki jih večina ljudi ne ve.

android

1. Android je bil sprva mišljen kot OS za kamere;

Google je Android pridobil v letu 2005 v času, ko je platformo Android razvijal programer in računalniški genij Andy Rubin in jo takrat imenoval "open source handset solution" (odprtokodna rešitev za telefone). Pred tem, pa je Rubin razvijal sistem, ki je bil prvotno mišljen za digitalne fotoaparate, vendar je prišel do spoznanja, da so prihodnost pametni telefoni in ne digitalni fotoaparati in kamere, ter ustrezno prilagodil sistem. Poleg vsega si je Android utrl pot tudi do digitalnih kamer in fotoaparatov, saj imamo sedaj, kar nekaj takih, ki temeljijo na OS Android.

2. Gigantje računalniške in mobilne industrije, Android niso videli kot grožnjo. 

Leta 2007 je Google in njegovi partnerji, javno najavil Android mobilni OS, kateremu je temelj Linux odprtokodni sistem. V istem letu so bili Symbian, BlackBerry, Palm in Windows mobile veliki igralci na tem področju. Tudi Apple je v istem letu izdal svoj prvi iPhone. Večina ljudi, ki so sedeli na sedežih gigantov ni verjela, da bi Android lahko ponudil nekaj več.

3.  Android je nahitreje rastoči OS na svetu, poleg tega pa tudi najbolj uporabljan tehnološki produkt. 

Po podatkih, ki so jih pokazali javnosti leta 2013, je imel Android 1 milijardo aktivnih uporabnikov v zadnjih 5-ih letih. Konec koncev se Android trži kot najbolj uporabljen tehnološki izdelek na svetu, saj mu do sedaj nič ni prišlo blizu. Za primerjavo, Apple je potreboval 6 let, da je dosegel številko 700 milijonov iOS uporabnikov, medtem, ko je Symbian imel po 11 letih 450 milijonov uporabnikov.

4.  Android poganja tudi ostale naprave, ne samo pametne telefone in tablične računalnike.

Čeprav pametni telefoni in tablični računalniki predstavljajo večino naprav, katere poganja Android sistem, so tu tudi drugi produkti, z ali brez zaslona. Npr. pametne ure (smart watch), televizorji, očala, gospodinjski aparati, avto sistemi, igralne konzole, itd.

5. Vsakdo lahko prosto razvija za Anroid.

Za razliko od iOS, kjer morate plačati 99$ letno, da ste razvijalec, je to pri Androidu brezplačno. Torej si lahko sami razvijete in sprogramirate aplikacijo, v kolikor imate znanje. Res je, da če želite objaviti svojo aplikacijo v Google Play trgovini, morate plačati enkratni znesek 25$, ki pa velja za vedno.

6. Zgodba Android logotipa.

Logotip Android robotka je bil narejen leta 2007. Za dizajn in izdelavo je poskrbela rusinja Irina Blok, ki je preživela večji del življenja v San Franciscu. Google je hotel preprost logotip, ki mora vključevati robota. Irina je našla navdih v piktogramih, ki običajno označujejo moški in ženski WC. Njen končni piktogram je bil Anroid robot. Vsakdo lahko uporabi in spremeni zelenega robotka v kakršnega želi, pod pogoji Creative Commons Attribution 3.0 licence.