Test: Baseus zaščitno steklo za iPhone 6 in 6S


 

V naši spletni trgovini najdete različne dodatke za Appleova mobilnika iPhone 6 in 6S. Med vsemi velja izpostaviti izdelke podjetja Baseus. Gre za kitajsko podjetje, ki ponuja kakovostne in stilsko dovršene izdelke za nizko ceno. Njihovo ime izhaja iz fraze "based on us", kar v prevodu pomeni "osnovano na nas", s čimer hočejo povdariti, da gre za premišljeno zasnovane izdelke, ki so uporabnikom pisani na kožo. Tokrat vam bomo predstavili zaščitno steklo omenjenega proizvajalca.

Kakovost stekel na mobilnih telefonih je močno napredovala. Pred kratkim sem primerjal opraskanost stekla na dveh telefonih, ki sem si ju lastil  - Nokia N900 in Samsung Galaxy Note, ki je že imel Gorilla Glass prve serije. Oba sem uporabljal približno dve leti. Že na prvi pogled je opaziti, da je steklo na Nokiji precej bolj spraskano, pod lučjo pa je razlika še opaznejša. Kljub stalnemu napredku pa se na steklu telefona slej kot prej pojavijo praskice, ki so posledica takšnih in drugačnih zunanjih vplivov, predvsem mikorpeska, ki se nabere v žepih in drgne ob zaslon. Sam zato prisegam na kvalitetna kaljena stekla za zaščito. Ta namreč lahko enostavno menjamo, z menjavo ekrana telefona pa bomo imeli kar nekaj dela in stroškov. Poleg tega zaščitna stekla nekaj pripomorejo k varnosti v primeru padca. Seveda pa ne naredijo zaslona odpornega na metanje ob tla.

Baseus je tudi za iPhone zasnoval kaljeno steklo namenjeno zaščiti zaslona.

PAKIRANJE

iPhone 6 6S screen protector zaščitno strklo

Zaščitno steklo dobimo zapakirano v lično kartonsko škatlo, ki izgleda dovolj močna, da med transportom ne bi smelo priti do težav, kot se to dogaja pri nekaterih drugih proizvajalcih. Pri pošiljanju preko pošte se je namreč že nekajkrat zgodilo, da je kupec dobil zdrobljeno steklo, s katerim seveda nima kaj početi. Že po pakiranju vidimo, da ne gre za "čipšit" kitajsko robo.

 

iPhone 6 6S screen protector zaščitno steklo

V škatli se skrivajo zaščitno steklo ter komplet za čiščenje zaslona pred namestitvijo. V tem kompletu, ki je dodatno zapakiran v črno plastično vrečko, so vlažilna krpica in krpica, ki je podobna tistim, namenjenim čiščenju očal, ter plastičen lepilni listič namenjen odstranjevanju morebitnih drobcev prahu. S priloženimi krpicami se ekran odlično očisti. V primeru, da se nam na zaščitno steklo prikrade kak drobec prahu, pa ga z lahkoto odstranimo s priloženim lepilnim lističem in tako ne umažemo samega stekla, kar se rado zgodi, ko poskušamo odstraniti delce prahu s prstom. Običajno na zaščitnem steklu prah ostane, pridružijo pa se mu še prstni odtisi.

NAMEŠČANJE

Ob naročilu je zaščitnemu steklu priložen plastičen aplikator.

 

iPhone 6 6S screen protector zaščitno steklo

Njegov namen je ta, da vanj vstavimo zaščitno steklo z lepljivo stranjo obrnjeno navzgor in nato aplikator z zaščitnim steklom "pripnemo" na telefon. Aplikator je namreč oblikovan za vsak telefon posebej, tako da se le-temu prilega. V teoriji super ideja, sam sem bil nad njo navdušen. Vendar pa se je ob preizkusu pokazalo, da zadeva ne funkcionira tako dobro, kot sem si predstavljal. Meni se je namreč ob uporabi aplikatorja zaščitno steklo grdo zamaknilo. Vendar sem brez težav in posledic steklo odlimal in ponovno namestil brez pripomočkov. Vidnih znakov prvega neuspelega poizkusa ni bilo.

Še nasvet za nameščanje: sam zaščitna stekla nameščam v kopalnici po tuširanju. Zakaj? Ker vlaga nase veže prah in se le-ta poleže. Tako je zelo majhna možnost, da se pri nameščanju drobci znajdejo med zaščitnim steklom in steklom zaslona ter si tako prihranimo nekaj živcev.

 

IZGLED IN OBČUTEK

iPhone 6 6S screen protector zaščitno steklo

Steklo je na pogled precej zanimivo, takšnega še nisem uporabljal. Tam kjer na sprednji strani ni zaslona, je namreč steklo obarvano v belo (ali črno). To učinkuje tako, da je steklo na telefonu še manj opzano. Običajno so celotna zaščitna stekla prozorna.

 

iPhone 6 6S screen protector zaščitno steklo

Na telefonu je od spredaj steklo ob pravilni namestitvni praktično neopazno. Šele ob pogledu s strani opazimo, da je zaslon rahlo dvignjen. Ob podrobnem ogledu se zaščitno steklo opazi še pri sredinskem gumbu, vendar zadeva ni očitna.

 

iPhone 6 6S screen protector zaščitno steklo

Prst po zaslonu ni drsel bistveno drugače kot takrat, ko zaščitnega stekla nisem imel nameščenega. Sam nisem opazil neke bistvene spremembe ne v občutku drsenja, niti v zaznavanju zaslona. Torej zaščitno steklo ne vpliva na uporabo. Poleg slabše zaščite, je drsnost prsta eden glavnih problemov pri zaščitnih folijah, ki so plastične.

 

 

iPhone 6 6S screen protector zaščitno steklo

Ima pa iPhone vogale zaslona lepo in prijetno zaobljene, kar da super občutek, če s prstom operiramo po ali ob robu zaslona. Tu pa uporabnik začuti, da ima nameščeno zaščito. Vogali zaščitnega stekla namreč niso tako zaobljeni in je rahlo čutiti ostrejši rob. Zadeva ni "deal breaker" in se je navadiš, jo je pa vredno omeniti.

 

iPhone 6 6S screen protector zaščitno steklo

Ostrejši rob opazimo tudi pri sredinskem gumbu. Če zaščite nimamo nameščene, je gumb poravnan z zaslonom. Sedaj pa je rahlo pogreznjen, saj drugače čitalec ne bi deloval. Po nekajkratni uporabi se roba navadimo, čitalec pa deluje neovirano s prej nastavljenimi odtisi, torej samo delovanje ni ovirano.

Za vse, ki iščejo kvalitetno zaščitno steklo za svojega iPhona, je to ena izmed odličnih izbir!

Objavljeno v . Oznake: tempered glass, kaljeno steklo, zaščitno steklo, Apple, iPhone. Dne: 5. 12. 2015 | Objavil: Admin.
← Prejšnji prispevek Naslednji prispevek →