Na tekočem: dvojne kamere v mobilnikih kmalu standard?


 

 

Kamere na modernih telefonih, sploh tistih za katere je potrebno globje seči v denarnico, so v nekaj letih dosegle neverjeten razvoj. Danes so slike posnete s telefonom že zelo blizu slikam posnetim z DSLR fotoaprati, za katere odštejemo vsaj toliko denarja kot za telefon, vendar lahko s fotoapratom seveda le fotografiramo.

 

Vseeno pa so pri kamerah na mobilnikih določene fizične omejitve. V fotoapratu imajo proizvajalci za senzorje in objektive na voljo kolikor prostora si zaželijo. Pri telefonih pa ni tako. Kamera mora biti stlačena v ohišje tanjše od enega centimetra. To seveda pomeni, da je potrebno skleniti določene kompromise, zlasti ko pride do zoom-a.

 

 

lg g5 in huawei p9 dvojna kamera

Zato proizvajalci iščejo nove rešitve, kako obiti to težavo. In glavno pot iz te zagate ter možnost nadalnjega razvoja so nakazali pri LG-ju in Huaweiju. Njuna najnovejša telefona, LG G5 in P9 (in verzija P9 Plus), imata namreč oba dvojno kamero.

 

 

 

lg g5 in huawei p9 dvojna kamera

Kamere na telefonih imajo fiksiran optični zoom. Res je, da lahko uporabimo digitalno povečavo, vendar s tem konkretno popačimo kvaliteto slike. Kar se dejansko zgodi je, da telefon sliko pač obreže in zato "približani" objekt izgleda večje. LG je zato uporabil kameri z različnim kotom zajema fotografije. Prva, glavna kamera, ima 16MP in običajni kot zajema fotografije. Druga, 8MP kamera pa je širokokotna (wide angle), kar pomeni, da lahko v kader iz iste pozicije zajamemo precej večji del tega, kar dejansko vidimo s prostim očesom. So pa pri LG-ju morali narediti "bulo" oz. "camera bump", da so v telefon stlačili obe kameri, senzorje, optično stabilizacijo...

 

 

 

lg g5 in huawei p9 dvojna kamera

Pri Huaweiu so se zadeve lotili malo drugače. Prvo kar opazimo je, da ni izrastka, kot pri G5. Tudi kameri delujeta na drugačnem principu. En senzor namreč zajema vse barve, medtem ko drugi le eno. Skupno delovanje obeh senzorjev pomeni, da kamera zajema trikrat več svetlobe od običajne, kar prinese boljšo ostrost in čistost slike. Kamera pride najbolj do izraza, ko slikamo objekte od blizu. Impresivno je tudi to, da je model P9 eden najtanšjih v svojem razredu, vendar ima še vedno 3.000mAh baterijo in nima camera bumpa. Nekih očitnih žrtvovanj na ta račun pri telefonu ni videti.

 

 

 

 

Telefone z dvojno kamero smo že videli. Prvi mi na pamet pade HTC Evo 3D. Vendar pa obstaja velika razlika med njim in prej predstavljenima modeloma. Pri uporabi obeh kamer hkrati, je HTC sliko shranil v nekem svojem formatu, ki ni univerzalen in zato je bila slika neuporabna na drugih napravah. Pri G5 in P9 pa je zgodba drugačna. Slike se shranijo v običajnem, jpeg formatu in si jih zato lahko ogledamo na praktično vseh napravah, ki podpirajo pregled fotografij.

 

 

Tako, pri LG-ju in Huaweiu so začrtali smernice za razvoj fotografije na mobilnikih, na ostalih proizvajalcih pa je, ali jim bodo sledili ali ne. Govori se, da naj bi imel novi iPhone prav tako dve kameri. To bi še dvignilo priljubljenost te tehnologije, saj vemo, da nekateri Appleove "inovacije" jemljejo za svete. Več pa bo pokazal čas.

 

Objavljeno v . Oznake: dvojna kamera, p9 plus, p9, g5, Huawei, LG. Dne: 21. 4. 2016 | Objavil: Admin.
← Prejšnji prispevek Naslednji prispevek →