Zavarovanje telefona - se splača ali samo plača?

V poplavi vseh mogočih zavarovanj se že nekaj časa na trgu pojavlja tudi možnost zavarovanja mobilnih naprav.

Preko svojih partnerjev jih pri nas ponujata dva največja ponudnika mobilne telefonije. Pa je zavarovanje telefona sploh smiselno? Ali je še vedno boljša zaščita nakup ovitka ali etuija in zaščitnega stekla?

Da bo vaša odločitev lažja, si v članku preberite več o ponudbi, cenah in smiselnosti tovrstnega zavarovanja.

Izkušnje iz tujine nas opozarjajo na previdnost

Zavarovanje telefona in drugih mobilnih naprav je pri nas na voljo relativno kratek čas, zato je o učinkovitosti tovrstnih zavarovanj praktično nemogoče govoriti. V tujini so izkušnje neprimerno bolj bogate, saj zavarovanja mobilnih naprav že imajo svojo zgodovino. Evropski zavarovalni nadzornik (EIOPA (https://eiopa.europa.eu/)) v svojih letnih poročilih ugotavlja precej težav v zvezi z zavarovanji telefonov, tablic in podobnih naprav. Kot navaja EIOPA so težava predvsem zelo visoke zavarovalne premije v kombinaciji s precej omejenim kritjem teh zavarovanj. Velikokrat so zelo pogosti škodni dogodki celo izvzeti iz zavarovanja, pa tudi postopki obravnave zahtevkov so dolgi in precej komplicirani. Sicer nas ponudniki o vsem tem bolj ali manj prikrito seznanjajo v svojih splošnih pogojih, a potrošniki nanje nismo pozorni in se z njimi običajno srečamo šele ko težave že nastopijo, takrat pa je že prepozno. EIOPA sicer zaznava veliko število pritožb, ki so praviloma neuspešne, zato potrošnikom priporoča seznanitev z vsemi dejstvi in nekoliko večjo mero previdnosti pred sklepanjem zavarovanj za mobilne naprave.

Ponudba na trgu mobilne telefonije je zaenkrat omejena…

zascitno-steklo-za-iphone www.pixabay.com

Pri nas trenutno zavarovanje telefona in drugih naprav ponujata dva največja operaterja. Oba sklenitev zavarovanja omogočata samo ob nakupu nove naprave, sodelujeta pa s partnerskima zavarovalnicama Triglav (Telekom Slovenije) oz. Allianz (Si.mobil). Ponudbe obeh se sicer nekoliko razlikujejo. Za natančnejše informacije vam svetujemo, da se obrnete na svojega ponudnika. Največja slabost trenutne ponudbe je predvsem soudeležba v primeru kritja, ki ji v zavarovalništvu poznamo pod izrazom odbitna franšiza, izpostaviti pa velja še majhno izbiro zavarovanj, izvzetost določenih škodnih dogodkov in nezmožnost zavarovanja rabljenih naprav oz. naprav, ki niso kupljene pri ponudnikih zavarovanja.

... cene za zavarovanje telefona pa relativno visoke

Cene za zavarovanje telefona se razlikujejo glede na vrsto ponudbe in ceno zavarovane naprave, gibljejo pa se od slabega 1 EUR na mesec za najcenejše naprave, do dobrih 8 EUR na mesec za naprave višjega cenovnega razreda. Z vrednostjo naprave narašča tudi višina soudeležbe pri škodi (razpon se v trenutnih ponudbah giblje od 20 EUR do 100 EUR). Ocenjujemo, da so cene naprav višjega cenovnega razreda previsoke, pri cenejših napravah pa je potrebno razmisliti o smiselnosti zavarovanja.

Ugodno alternativo nam predstavljajo zaščitna stekla, etuiji in ovitki

Glede na vse zgoraj navedeno smatramo, da so poleg večje previdnosti še vedno najboljša alternativa dodatki za mobilne naprave. Dodatki so namenjeni tako zaščiti kot atraktivnejšemu izgledu vaše naprave.

V mislih imamo predvsem zaščitna stekla, ki ščitijo zaslone vaših naprav pred praskami in zlomi pri padcih pa tudi ovitke in etuije, ki ščitijo ohišje vašega telefona pred praskami, zlomom in obrabo naprave. Etuiji imajo še dodatno prednost, saj nam nekateri omogočajo tudi shranjevanje kartic, denarja in drugih manjših predmetov zraven telefona.

Veliko izbiro mobilnih dodatkov za vaš mobitel najdete v spletni trgovini smartslam.si, ki poleg kvalitetnih izdelkov nudi tudi relativno ugodne cene. Tako boste za zaščito vaše naprave poskrbeli precej ceneje kot če bi se odločili telefon zavarovati, ali da celo tvegate uničenje naprave.

Odločitev na koncu prepuščamo posamezniku, verjamemo pa da smo vam s prispevkom vsaj malo olajšali odločitev.

 

www.smartslam.si

 

www.flickr.com www.flickr.com
Objavljeno v . Oznake: zavarovanje telefona, zavarovanje, zaščita telefona. Dne: 25. 11. 2016 | Objavil: Simon.
← Prejšnji prispevek Naslednji prispevek →